1,000 млади европейци се събират за 70- годишнината от ромския геноцид

Идващият 2ри Август отбелязва 70-годишнината от ромския геноцид. На тази дата през 1944 г.  2,897 възрастни мъже и жени, както и деца са убити в газовите камери в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. TernYpe – международна ромска младежка мрежа и нейните партньори организират международна конференция и младежко събитие, което ще събере 1,000 души от 25 страни, за да почетат миналото и да осигурят бъдеще, където правата и достойнството на ромските общности ще се зачитат.

Инициативата за възпоминание на ромския геноцид се очаква да е най-голямото поменно събитие до тази дата. Каролина Мирга, генерален секретар на TernYpe, е обнадеждена, че чрез събирането на млади активисти, градските обществени организации и хора, които могат да взема решения, може да се привлече вниманието на обществото като цяло за определени предизвикателства като расизъм, речта на омразата и екстермизма в Европа: „70 години минаха от нещастните събития на 2ри Август и досега ромите продължават да посрещат актове на насилие, преследване и дехуманизация. Чрез отказване да разпознаем и порицаем  миналото ние позволяваме  подобна реторика да се прояви и в днешни дни. Поради тази причина, TernYpe се ангажира да се застъпи за по-широко официално разпознаване на ромския геноцид. Ние се застъпваме за ромското достойнство!“.

Събитието се провежда под покровителството на Генералния Секретар на Европейския Съвет, г-н Торбьорн Ягланд и Почетния Патронаж на Президента на Европейския Парламент, г-н Мартин Шулц. Птаронаж бе предоставен от Министерството на Администрацията и Дигитализацията на Република Полша, Полски Институт за национална памет, Малополска Войевод и кметът на Краков.

На 2ри Август 2014 празничната церемония ще се проведе в Музея ня Аушвиц. Програмата от вдъхновяващи речи, четения на поезия и възпоменателните актове ще събере оцелели от далечното минало с бъдещото поколение на младите ромски лидери – откриващи пътя за светло бъдеще. Заедно те ще си припомнят често забравяни и игнорирани зверства на ромския геноцид.

В интензивна 4-дневна програма участниците ще вземат участие в уъркшопи, дебати, публични конференции и практически образователни занимания, където ще задълбочат знанията си за ромския геноцид и се изисква обектите да станат дейци на промяната, предизвиквайки расизма, речите на омраза и екстернизъм в Европа.

Ключови речи ще се проведат от различни експерти по време на публичната конференция, посветена на изучаването на ромския опит през Холокоста: Рита Исак, Специален Репортер на ООН по малцинствените въпроси; Лина Мичалопоулу, Глава на Съюза на недискриминационните политики и ромска координация, Европейската Комисия, DG Правосъдие; Ромска роза; Директорът на централния комитет на немските синти и роми; Карен Полак – Международен алианц за памет на Холокоста (IHRA); Проф. Етел Брукс – Университет Рътджърс; Андрей Мирга – независим експерт върху ромите.

Партньори на инициативата от България са Центъра за междуетнически диалог и толерантност Амалипе, Велико Търново и Младежка мрежа за развитие, Симитли. За повече информация на български език относно инициативата може да се обърнете на телефон: +359 62 600 224.